Voedselverspilling ziekenhuis kan helft minder

De NOS heeft in haar berichtgevingen op 6 januari jl. volop aandacht besteed aan voedselverspilling bij ziekenhuizen. Ziekenhuizen die op een traditionele manier koken voor patiënten moeten veel weggooien. Ruim 40 procent van de warme maaltijden belandt in de prullenbak. Bij ziekenhuizen die het op een modernere manier doen, is dit bijna de helft minder. Per ziekenhuis kan zo ongeveer 50.000 tot 150.000 euro worden bespaard, blijkt uit recent onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR).

'We hebben geen verspilling meer'
De Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn zijn twee jaar geleden 'overgestapt' op het Roomservice à la carte concept van Chef Martin. "Voorheen kookten we hier vers en gokten we hoeveel mensen een bal gehakt wilden, hoeveel vis en hoeveel een omelet", vertelt hoofd voeding Hendri Markvoort. "Uiteindelijk houd je dan veel over." 

In 2014 stapten de ziekenhuizen over op onze diepvriesmaaltijden. "We pakken nu precies het aantal maaltijden dat we nodig hebben." Daardoor belandt er niet alleen minder voedsel in de afvalbak, maar is er ook minder personeel nodig. "Het scheelt het ziekenhuis op jaarbasis enkele tonnen aan kosten."

Dat is niet het enige voordeel, zegt Markvoort. "Het klinkt misschien onlogisch omdat we van zelf koken zijn overgestapt op diepvriesmaaltijden, maar patiënten eten nu meer omdat ze het lekkerder vinden." De kwaliteit van de maaltijden is hoog, aldus Markvoort. Daarbij worden ze niet snel opgewarmd in de magnetron, maar langzaam op warmhoudplaten in speciale karren. "Dat komt de maaltijd ten goede." 

> Klik hier voor het item in het NOS Journaal (minuut 01:44 - 2:22)  

> Klik hier voor het artikel op de NOS website

bron: NOS.nl